لیلا اکبرآبادی؛ فرهنگ و تمدن دو واژه قرین هم هستند و معمولاً باهم استفاده میکنیم، بسیاری اوقات معنی و تفاوت این دو را نمیدانیم اما واقعیت این است که این فرهنگ (فکر و اندیشه خلاق) است که تمدن (ابزار و آلات صنعتی) را میسازد و در نهایت میتواند پایه و مایه افزایش قدرت ملی برای یک کشور بشود. چه بسیار کشورهایی هستند که با تکیه بر توانایی فرهنگ و تمدن خود اقتصادی پویا و شکوفا برای خود به ارمغان آوردهاند و نمونه بارز آن صنعت سینما هند که تنه به تنه هالیوود زده و شاید قدرت اقتصادی بیشتری از هالیود هم داشته باشد. شهرستانهای اطراف استان تهران به دلیل برخورداری از ظرفیت انسانی فوق العاده میتواند محلی برای رشد و توسعه فرهنگی با نگاه تقویت بنیههای اقتصادی کشور باشد به شرط اینکه توجه و دقت کافی از سوی مجموعه سیاستگزاران در این حوزه جلب شود.
خواستن توانستن است و کافی است باید اراده داشته باشی تا بتوانی قلههای موفقیت را طی کنی، شهرستان بهارستان در جوار شهرستانهای اسلامشهر و رباط کریم با برخورداری از جمعیت حدود 700 هزار نفر یکی از شهرستانهای پرتراکم کشور است و این یک نقطه قوت برای فرهنگ و هنر شهرستان باید باشد، اغلب جمعیت (263 هزار نفر) بر اساس سرشماری سال 1395 از نظر اقتصادی غیرفعال و 11 هزار نفر بیکار در شهرستان زندگی میکنند. در این شهرستان 150 شهید دفاع مقدس، 15 شهید مدافع حرم، 742 جانباز، 45 نفر آزاده سکونت دارند که جزو سرمایههای اجتماعی شهرستان محسوب میشوند.
نقاط ضعف عمده شهرستان بر خلاف جمعیت زیاد عبارتند از؛
- پایین بودن سرانه فضاهای ورزشی، آموزشی و فرهنگی مناسب با نیازها و قابلیتهای شهرستان
- ضعیف بودن زیرساختهای بهداشـتی و درمـانی شهرسـتان و کمبـود شـدید مراکـز درمـانی بـه خصـوص نبـود بیمارستان
*کمبود واحدهای دانشگاهی و رشتههای تحصیلی مورد نیاز در مرکز آموزشهای فنی و حرفهای شهرستان
*کمبود شدید سرانههای فضای سبز در شهرستان
مقایسه سرانه ورزشی استان و شهرستان نشانگر کمبود سرانه فضای ورزشی در شهرستان بهارستان است. بطوری که این شاخص در استان برابر با 48 و در شهرستان بهارستان معادل 21 متر مربع بـه ازای هـر نفر است. در حوزه بهداشت و درمان با توجـه بـه جمعیـت تقریبـی 536000 نفـری ایـن شهرسـتان، نیـاز بـه 536 تخـت بیمارستانی دارد که با توجه به 120 تخت مصوب بیمارستان امام حسین (ع)، نیاز بـه 416 تخـت بیمارسـتانی همچنـان محسوس است. در حوزه فرهنگ شهرستان بهارستان هنوز صاحب مکان و اداره مشخص برای اداره نشده است و از محل مشترکی که احتمالاً متعلق به وزارت ارشاد اسلامی نیست استفاده میکند، این اداره علیرغم داشتن استعدادهای فراوان نویسنده، شاعر، هنرمند، مداح، مساجد و کانونهای فرهنگی هنوز فاقد امکانات و زیرساختهای لازم است، تعداد کارمندان این مجموعه برای 536 هزار نفر در سال 1395، ده نفر اعلام شده است و این یعنی هر نفر برای 53 هزار نفر باید خدمات بدهد و تو خود حدیث مفصل بخوان از مجمل. زیرساختهایی مانند سینما، آمفی تئاتر، آموزشگاههای هنری، انجمنهای ادبی، نشریات و مطبوعات، کتابخانهها و… علی رغم کمبود فراوان میتواند در صورت توجه و برنامه ریزی اصولی شهرستان را به قطب فرهنگ و ادب در کشور تبدیل کند و همانند مراسمهای حسینی شهرستان که برند شهرستان شورعاشورایی را برای شهرستان ارمغان داشته می توان در تمام رشتهها به برند کشور و حتی جهان تبدیل شد، هنرمندانی مانند محسن تنابنده در این شهرستان به صورت بالقوه فراوان هستند و باید شناسایی و حمایت شوند.
نتیجه: در جریان سفر رئیس جمهور شهید حضرت ایت الله رئیسی به شهرستان بهارستان مصوبات متعدد برای ارتقا سطح فرهنگ در شهرستان مکتوب شده است از جمله پرداخت 50 میلیارد ریال کمک نقدی، ساخت دو باب ساختمان با کاربری اداری، بیمه کردن دو نفر از هنرمندان شهرستان و… سوال این است چرا تا به حال اجرایی نشده است؟ آیا در این سفر هم شاهد چنین وضعیتی خواهیم بود؟ به نظر می رسد ضعف در مدیریت و ناتوانی در پیگیری مصوبات برای فرهنگ این شهرستان یک داغ بزرگ است و شاید بهتر باشد با استفاده از مدیران مجرب کالبد نیمه جان فرهنگ و ارشاد بهارستان را جانی دوباره ببخشیم.