پس از ۳۰ سال مسئولین از یک خانواده شهید در اورین دیدار کردند
با واکنش رسانههای غربی همراه و برخی از آنها معتقدند که این اتفاق میتواند باعث ایجاد فضای دیپلماتیک جدید برای گفتگوهای تهران شود.
با برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در روز گذشته جمعه پانزدهم تیرماه تکلیف نهمین رئیس جمهور ایران مشخص شد. «مسعود پزشکیان» با کسب بالای ۱۶ میلیون رأی قرار است تا به بزودی دولت چهاردهم را تشکیل دهد. برگزاری این انتخابات بازتابهای مختلف در رسانههای جهان داشت که در ادامه تحلیل برخی از رسانههای غربی نسبت به پیروزی پزشکیان را میخوانند:
روزنامه گاردین:
در گزارش خود به حضور و شادی مردم ایران در خیابان ها پس از پیروزی پزشکان اشاره کرد.
آسوشیتدپرس نیز نوشت که پیروزی پزشکیان رئیس جمهور میانه رو در برهه های حساس رخ می دهد. با تنشهای شدید شدید بر سر جنگ اسرائیل و حماس، برنامههای پیشروی هستهای ایران و همچنین انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده آمریکا که احتمالاً میتوانند باعث تنشزدایی بین تهران و واشنگتن شوند.
این رسانه آمریکایی همچنین به حمایت پزشکیان از پاسداران انقلاب اسلامی و پوشیدن لباس آن اشاره می کند که در ماجرای سرنگونی پهپاد آمریکایی در سال ۲۰۱۹ از این اقدام قدردانی کرد.
خبرگزاری رویترز نیز به وعده پزشکیان اشاره کرد که گفته بود: «اگر به قولهایم عمل نکنم از ادامه کارهای سیاسی خداحافظی خواهم کرد.» این رسانه در ادامه نوشت: رئیسجمهور میتواند بر سیاست ایران تأثیر بگذارد.
فایننشال تایمز هم: جانشین رئیسی به دنبال کاهشهای اجتماعی و مجدد با غرب برای رفع تحریمها است.
سی آن بیسی نیز پیروزی پزشکیان را غیرمنتظره دانست و نوشت: رئیس جمهور جدید ایران باید با رئیس جمهور جدید آمریکا که در ماه نوامبر انتخاب میشود روبرو شود. درگیریها در منطقه و برنامه هستهای ایران دو چالش مهم بود که در بیسی نیوز به آن اشاره کرد. این رسانه آمریکایی به نقل از سینا طوسی، پژوهشگر ارشد در مرکز سیاست گذاری بین الملل نوشت:
«در حالی که انتخابات میتواند باعث تغییر در اولویتها شود، لحن و تاکتیکهای سیاستهای داخلی و خارجی ایران، تغییر اساسی در وضعیت بعید است. اصول اصلی هدایت کننده تصمیمات راهبردی ایران، به ویژه در آمریکا و اسرائیل، ریشهای در چهارچوب وسیعتری دارد که از سوی رهبری ایران و نهادهای تأثیرگذار مانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تعیین شده است. پیروزی پزشکی میتواند راههایی را در زمینههای دیپلماتیک مجدد و سیاستهای داخلی باز کند، اما با این حال هر تغییری احتمالاً خواهد بود تا دگرگون شود.»
سی ان ان نیز در تحلیلی: موضوعات میگویند: حضور یک چهره معتدلتر در ریاست جمهوری میتواند بین ایران و غربی را نوشت. پزشکیان ممکن است در داخل کشور نیز تغییرات اجتماعی ایجاد کند که در جریان مبارزات انتخاباتی خود بر آن تاکید کرده بود. همه گفته می شود که چنین حرکتی تضمینی نیست.
صنم وکیل، مدیر برنامه هوایی و شمال آفریقا در اندیشکده چتم هاوس در لندن، گفت بعید است که پیروزی پزشکیان اعمال تغییر سیاست تبدیل شود. وکیل با بیان اینکه پزشکیان در مورد وعدههای خود تضمینی نمیگوید، گفت: این نشان دهنده اختیارات ریاست جمهوری در ایران است، اما ممکن است بیشتر برای مانور در مورد آزادیهای اجتماعی به وجود آید. به گفته او این امر در حوزهها از جمله سیاست خارجی دیگر خواهد بود.
با این حال، معتقدند در حالی که غربیها باید نتیجه آن انتخابات روابط آنها با ایران را تغییر دهند، پزشکیان مطمئناً نامزد مورد نظر آنها است، زیرا رقیب وی تنها تنشهای موجود را تشدید میکرد. سی آن در ادامه نوشت: محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه اسبق، مشترک کلیدی پزشکیان که نزدیک به یک دهه پیش در دوره نسبتاً گرم روابط بین الملل نظارت داشت، به عنوان یک نامزد بالقوه برای تصرف مجدد پست قبلی خود در دولت پزشکی مطرح می شود. شده است.
نیویورک تایمز به نقل از نادر استاد هاشمی در گزارش دانشگاه جورج واشنگتن نوشت: یک رئیسجمهور اصلاحطلب، علیرغم همهچیزها و ناکامیهای گذشته، هنوز بهطور معنیداری گزینه بهتر است.
این روزنامههای آمریکایی همچنین به علی واعظ، تحلیلگر ارشد گروه بینالمللی بحران نوشت: بخشهایی از رایدهندگان شاید نمیتوانند در مقابل همه امیدهای موجود به آیندهای بهتر امیدوار باشند، اما میتوانند از تعیین وضعیت فعلی جلوگیری کنند.
حال باید منتظر ماند و دید که دکتر پزشکیان و عملکرد ایشان و چینش اعضای کابینه چند درصد به وعده های خود جامع عمل خواهد پوشید و آیا معادلات بین الملل را بهم خواهد زد یا خیر..؟
تهیه وتنظیم/منصور میرزائی میانه/تحلیل گر مسائل سیاسی و بینالملل